Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

D91a85v97i96d 57V58l34k

18. 6. 2016 18:48

Nechápu jak to pak chtějí ukončit , nějakým skokem? Proč třeba nevyhlásí nový cíl korun na 26 a pak na 25. reálně je kurs tak 24,5 za Euro Podle hamburgerového indexu by Euro mělo být za dokonce za 18.40 Kč. Naše firmy stejně materiál a součástky nakupují za Eura, takže to nemá valný efekt. Dávno jsme měli mít Euro, ale to by o tom musel rozhodovat chladný rozum a ne zbytečné vášně.

3 1
možnosti
VB

Bude se to nazývat Velký skok a taky to tak dopadne.

Vysvětlení lze hledat v marnivosti intelektuálů. Pokud by se rozpoutáním inflace podařilo centrální bance stlačit kurs až k 29-30 korun za euro, mohla by dosud nashromážděná eura prodat se ziskem. Nikoliv se ztrátou, jak tomu napovídá současná situace. Nastalo by ono toužebné „hladké přistání“. Co špatně začne, to zpravidla špatně končí. Jinak než dalším poškozením českého hospodářství se z režimu kursových deformací vyvázat nelze. Miroslav Singer možná obdrží další cenu Evropský centrální bankéř roku, ale deset milionů občanů Česka žije a bude žít hůře než by odpovídalo reálné kondici hospodářství.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=521036

1 0
možnosti
DK

...navíc je to problém, do kterého prostý občan nevidí a nemůže vidět.

0 0
možnosti
AK

Budou nás okrádat do té doby než ji bude vlastnit stát a né Rokefelerovci?!?8-o!!

1 1
možnosti
FN

Mi přijde že lidi nemají vůbec žádnou představu o tom jak ekonomika funguje. Vše je tak provázané. Podpora exportu přece není podpora "velkých hráčů pracujících pro export, a to na úkor normálních zaměstnanců". To je přece velký nesmysl.

Česká ekonomika je exportní. Náš trh sám o sobě nedokáže naše větší firmy uživit, a proto musí firma zboží vyvézt. V opačné případě by musela omezit výrobu, s čímž souvisí i propouštění. A protože náš export táhne ekonomiku, bylo by propouštění masivní.

Takže by sice "zlevnilo" dovážené zboží, ale bylo by to vyváženo snížením koupěschopnosti obyvatel. K čemu by bylo, kdyby měli naši občané zalevně euro na dovolenou v Itálii, ale nemohli si tu dovolenou koupit, protože by byli nezaměstnaní?

5 6
možnosti
KS

Navíc naše výrobky jsou konkurenceschopné hlavně proto, že jsou levné. Až budeme vyrábět světovou kvalitu, můžeme mít silnou korunu nebo euro.

0 0
možnosti
MJ

Vážně si myslíte, že se kvůli tomu tisknou peníze? Kdepak jsou to jen operace s čísly a čNB nemá žádné limity

0 0
možnosti
FS

Jde o jednoznačnou akci ČNB pro "potěšení" velkých hráčů pracujících pro export. A děje se tak na úkor normálních zaměstnanců v soukromém i veřejném sektoru, o důchodcích ani nemluvě. Teoretické úvahy o nutnosti inflace atd. jsou žblebty vypouštěné salonními ekonomy na podporu těchto velkých skupin. (Stejný kec těchto ekonomů je, že když snížíme podnikatelům odvody ze zisku či snížíme DPH tak stoupne zaměstnanost, že úspory vrazí do nových investic. Tak leda do hotelů na Azurovém pobřeží či do aut Bentley pro všechny rodinné příslušníky).

Vůbec asi není náhodou, že ČNB zahájila srážení kurzu Kč přesně pár dnů před tím, než skupina PPF dělala obrovské nákupy v Česku a platila v eurech.

18 2
možnosti
JP

Me vadi, ze CNB okrada lidi bezduvodnym zneplatnovanim starsich emisi bankovek. Neni k tomu zadny jiny duvod nez to okradani. Seriozni centralni banky stare emise stahuji z obehu a nechavaji moznost vymenit si je v bance. Zneplatnovanim okrada CNB predevsim ty nejslabsi. Schovavat si bankovky do ruznych knizek a skrysi, to delaji hlavne duchodci, aby jim je nesebrali pribuzni ci personal. A obcas na nektere skryse zapomenou.

7 0
možnosti
PB

Plně souhlasím s autorem, ale co bychom mohli čekat jiného od lidí v CNB.

Jsou dosazeni Klausem a Zemanen. Podporují lidi jako je Kellner, kterým jsou poplatni.

8 2
možnosti
Foto

Zdůvodnění ČNB je určeno pro široké masy, ve skutečnosti jim jde o niminální zlevnění pracovní síly a rozmělňování státního dluhu. Toto darebáctví nebudou chtít opustit, jakmile by koruna začala zpevňovat, státní dluh raketově vzroste.

10 2
možnosti
AK

Mne by zajímalo, kdo přišel na to, že inflace má být 2 %?

Proč ne třeba 0,73 nebo 3,5 %?

Takhle to vypadá, že nějaký idiot zplodil ničím nepodložené číslo, které pak "odborníci" hodlají prosazovat metodami církevních konkláve.

Také by mohli pochopit, když jsou to odborníci, že není možné mít inflaci v celosvětově deflačním prostředí, jehož jsme součástí.

Dále by mne zajímalo, když už se někdo rozhodl z nás udělat v rámci EU žebráky, kde se vzalo, že Euro má být Kč 27,- ?

Proč ne třeba Kč 45,-?

To už bychom mohli cenově konkurovat i Bangladéši, ne?

20 0
možnosti
KS

Centrální banka cílí inflaci na 2%. Vychází to z předpokladu, že ideální je velmi mírná inflace, ale stále inflace. ČNB tedy cílí dost nízko, aby byla inflace pouze mírná, ale zároveň dost vysoko, aby příliš nehrozila deflace.

Jinak myslím, že se autor mýlí v tom, že by ČNB prohlašovala, že budou lidé odkládat nákupy, pokud nebude inflace 2%. ČNB se snažila intervencemi pouze zabránit DEFLACI (tedy pokles cen. hladiny), protože u ní vidí to riziko odkládání nákupů. No a teď je samozřejmě trochu problém, jak z toho intervenčního režimu bez újmy vystoupit.

1 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik