Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Dobrý zblitky. Pochybuju vůbec, že jste dokončil základku. :-/

3 1
možnosti
FN

Absolvent VŠE v Praze. Ekonom.

kdysi ta VŠ měla zvuk, teď z ní vychází cokoliv

1 0
možnosti
MV

Otázkou zůstává, kolik soukromých společností je schopno obdobně zvednout mzdu, bez toho aby to mělo zničující vliv na další podnikatelskou činnost. Takže výsledkem toho všeho bude všeobecné zvýšení cen, takže sice zaměstnanci dostanou mzdu o 5000 Kč víc, ale chleba nebude stát 25 Kč ale 30 Kč, a obdobně se zdraží vše ostatní, takže v celku si nikdo nepomůže, protože navýšení mezd bude kompenzováno navýšením cen produktů. A to nemluvím o rozkolísané inflaci a riziku zvrhnutí do inflační spirály. ....dekuji....rekl jste to naprosto spravne..pane Novacek...co jeste dodat?

2 1
možnosti
FN

Ač státní zaměstnanec, a vědom si toho, že stát není schopen si udržet odborníky zejména z oblasti práva, ekonomie, IT techniky, takže musí zaměstnávat víceméně "odpad" neschopný uplatnit se v soukromé sféře, přesto s Vámi nemohu souhlasit.

To, co požadujete není možné realizovat z několika důvodů. Minimálně v první fázi jde o společenské důvody - Společnost neodpustí státním zaměstnancům tak radikální zvýšení jejich platů. V dnešní době, kdy je ve společnosti klid, kdy nedochází k žádným třenicím, stávkám, demonstracím či nepokojům, je trošku risk vyvolávat ve společnosti nepokoje. Mohlo by to mít dopad na zvýšení radikalismu ve společnosti a třeba i na ekonomiku. Politické důvody - pravicové strany podporující zejména podnikatelské subjekty, ty souhlasit také nebudou. Zde jde o letitý spor Keynesiánství - neoklasicismus a věčné otázky, co je lepší k dosažení cíle: Investovat do 20% obyvatel - podnikatelských subjektů schopných vytvořit pracovní místa,, nebo do 80% společnosti, která je schopna pracovní místa vytvořit prostřednictvím zvýšené spotřeby. Dále, a to HLAVNĚ jde o ekonomické důvody, které spojují výše uvedené otázky. Pokud zvednete takto plat státním zaměstnancům, vyjdou zaměstnanci soukromého sektoru do ulic.

Otázkou zůstává, kolik soukromých společností je schopno obdobně zvednout mzdu, bez toho aby to mělo zničující vliv na další podnikatelskou činnost. Takže výsledkem toho všeho bude všeobecné zvýšení cen, takže sice zaměstnanci dostanou mzdu o 5000 Kč víc, ale chleba nebude stát 25 Kč ale 30 Kč, a obdobně se zdraží vše ostatní, takže v celku si nikdo nepomůže, protože navýšení mezd bude kompenzováno navýšením cen produktů. A to nemluvím o rozkolísané inflaci a riziku zvrhnutí do inflační spirály.

Další oblast, na kterou by to vše mělo výrazný dopad, je zahraniční obchod. Dalo by se dlouze rozebírat jaký vliv by zvýšení koupěschopnosti obyvatelstva mělo na kurz a tím i na objem zahraničního obchodu. Někdy se zapomíná jak je ekonomika provázaná.

6 1
možnosti
KK

Nevím jestli máte ekonomické vzdělání, ale to vaše zdůvodnění dává smysl mnohem víc, než to od pana ekonoma.

Každopádně to vypadá, že máte schopnost používat obyčejný selský rozum a to socialisti neradi vidí. :-/

2 0
možnosti
RS

Zavest primou demokracii. V prime demokracii okresni sprava musi lidu rozpocet predlozit k schvaleni (v tom jsou i platy). Decentralni rozpocty okresu jsou prehledne a obcane se mohou s nema identifikovat. Vlada potom zije ze specialni dane o vysi ktere rozhoduje lid. Pro primou demokracii je nase republika dostatecne mala a prehledna. Jak je to s povahou obcanu, je problem. Komunisticka strana je treti nejsilnejsi strana v republice a s komunisty se delat prima demokracie asi neda. To jsme videli pri volbe prezidenta. Takze kdokoliv vstoupis, zbav se vsech nadeji. Ale dobry clanek k zamysleni.

1 2
možnosti
JH

J27a67n 64H23o93z69á65k

2. 4. 2016 13:15

Podat demisi, víc nic.

7 1
možnosti
MS

Předat moc pracujícímu lidu. ,,,;-D,,,

1 2
možnosti
DB

Zásadním problémem při posuzování činnosti vlády je, že si my, normální lidé , vůbec neuvědomujeme, že naše vláda není naše, ale je to jen systém nastrčených loutek, které vykonávají pokyny svých nadřízených a těmi nadřízenými jsou osoby z tak zvané DISKRÉTNÍ ELITY, tedy lidé, které málokdo zná, a tito lidé jsou skutečnými vládci.

Vláda , kterou známe musí jen nám, lidu, vysvětlit, proč dělá něco pro naše dobro, i když my to vnímáme jako negativní a nic dobrého na tom nevidíme.

Příkladů je spousta...

1) Kalousek 5 miliard...štvavé a namířené na závist

2) Deflace, která vlastně vůbec neexistuje

3) Klamavá čísla o ekonomice státu viz míra nezaměstnanosti u nás

4)Naprostý zmatek v zákonech

5)Snaha zbrzdit vzdělanost národa pomocí inkluze

6) Snaha ohloupnout lid, pomocí bulváru a TV

7) rozeštvávání ař atomizace společnosti pomocí nedůležitých problémů, které se opakují v médiích jako důležité a vlastně jen lidem vymývají mozek a staví je názorově proti sobě...podle hesla ROZDĚL A PANUJ a pochopitelně i naprosto nesmyslně nízké platy, které ničí jak charaktery lidí, jejich děti, vzdělání ale i ekonomiku státu....je to na strašně dlouhou debatu

5 1
možnosti
Foto

Myslím, že Vy jediný z těch, kteří zde diskutují, pane Bartoši, jste pochopil, co jsem měl na mysli. Děkuji.

0 1
možnosti
JH

J97a58n 98H13l36e18d87í59k

2. 4. 2016 12:19

sociální stát je vůči přivandrovalcům, lenochům velmi vstřícný, ono živit-šatit-bavit cca 350.000 slovenských cigánů, zdarma učit 35.000 slovens vysokoškoláků, kde každý druhý pobírá sociál stipendium ve výši 8.000 Kč a za ubytování a menzu jen pár korun na režii, stovky rodin z tzv ""čs krajin Ukrajiny, Rumunska"", podpora muslímů, lékařů z tzv hnutí bez hranic, stovky neziskových organizací, kde se ztrácí stovky milionů jak v propadlišti, kam nikdo nepošle kontrolu, protože by musel aktivisty potrestat a zavřít.--- Pak nejsou peníze pro lékaře, učně, na dálnice, na sportovce, zato drobné řemeslníky umí vládní panstvo oškubat do poslední mrtě.

8 0
možnosti
VH

Kdy v minulém období, prosím pěkně, klesaly mzdy v nestátní sféře? Nějak jsem si nevšiml. (Tedy s výjimkou promilového poklesu v roce vrcholící krize - 2013.)

Obecně nechápu, jak může člověk, vzděláním ekonom, tvrdit tak klidně: Vlády by měly zvyšovat životní úroveň (jak? tiskem peněz, dluhem?), poskytovat obecné statky (co to znamená?) a budovat infrastrukturu (to snad některá vláda nedělala?).

Pane ekonome, ubezpečuji Vás, že životní úroveň ve státě jako celku mohou zvednou pouze podnikatelé (obrovští, velcí, střední i malí) a jejich zaměstnanci, nikdo jiný. Vše ostatní je na dluh.

2 0
možnosti
AF

Za co by měl stát přidávat úředníkům - kdykoliv musím něco na úřadech vyřídit, čekám nekonečné fronty lidí a ouřadové nerušeně popíjejí kafe. A doktorům - jedině až začnout své pacienty léčit a ne je mrzačit.

1 1
možnosti
KC

Česko potřebuje především tři věci:

1. Reformovat a podpořit vzdělání. To, co se dnes prosazuje především na základní, ale obecně na všech typech škol, budeme dlouho a těžko napravovat.

2. Podpořit finančně i věcně rodinu s dětmi, aby ženy nezůstaly na výchovu a péči o ně samy. Je nezbytné posílit stárnoucí a vymírající stát.

3. Posílit morálku, slušnost a hodnoty, na nichž vznikla naše civilizace. Důvěryhodná společnost je výkonnější a stabilnější.

6 0
možnosti
KK

1. Reformuje se permanentně posledních 25 let. Dost reforem a návrat ke kořenům. Základy vzdělaného národa se vytváří na ZŠ a SŠ, je třeba podporovat takové vzdělání které má praktické uplatnění.

2. Podpořit finančně i věcně rodiny ze střední třídy. Podporovat několikátou generaci nezaměstnatelných je kontraproduktivní.

3. Po tom se volá odjakživa, ale teprve zvolení podvodníka ministrem financí je ten správný výsměch morálce.

0 1
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik