Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dlouho nás ještě bude ČNB okrádat?

V listopadu 2013 Česká národní banka zavedla měnové intervence, čímž pro české občany zdražila veškeré zboží z dovozu a také dovolené v zahraničí. Přetahuje tak z kapes českých občanů peníze na konta vývozců a zahraničních firem.

Důvodem těchto intervencí podle stále dokola omílané argumentace ČNB bylo zabránění deflaci a tím podpoření domácí poptávky. ČNB se prostě rozhodla, že za každou cenu udrží inflaci na jí stanovené hranici 2%. Jinak by podle ní hrozilo, že občané budou odkládat své nákupy a to by mohlo ohrozit další vývoj naší ekonomiky. Nechci zde opakovat důvody nesmyslnosti tohoto kroku ČNB, které jsem uvedl již ve svém článku Kdo v Česku ve skutečnosti vládne http://pavelsobotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=495983. Pouze zdůrazním, že za dva a půl roku ČNB vynaložila na tento účel již 530 miliard korun. Tedy 530 miliard korun, které zbytečně vytiskla jenom proto, aby jimi znehodnotila národní měnu. A inflace ve výši 2% stejně nedocílila.

 

ČNB se přitom holedbá, že kdyby tento krok neučinila, nerostla by naše ekonomika takovým tempem jako dosud. Již ve výše uvedeném článku jsem na příkladu Polska ukázal, že to není pravda. Česká republika není žádným skanzenem uprostřed Evropy a mnohem více, než na intervencích ČNB, jsme závislí na tom, jak se vyvíjí celá evropská a světová ekonomika.

 

Přesto, že ČNB okrádá prostřednictvím intervencí své občany a inflace zůstala prakticky nulová, tržby obchodníků v maloobchodě vzrostly v roce 2015 o 6% a o stejnou výši vzrostly i ceny bytů. To znamená, že naprosto padly argumenty ČNB, že pokud nebude aspoň 2% inflace, budou se lidé bát utrácet a ekonomika bude stagnovat. Ale ČNB dělá, že to nevidí a intervence dál pokračují. Nebo se bojí, co se stane, pokud tyto měnové intervence ukončí?

 

Podle článku 98 Ústavy ČR a podle Zákona o ČNB je hlavním cílem činnosti ČNB péče o cenovou stabilitu. Naskýtá se proto otázka, zda by u nás bez měnových intervencí došlo k prudkému snížení cenové hladiny? Na uvedeném příkladu Polska, ale i podle zkušeností ze všech okolních států EU je vidět, že by k žádnému skokovému snížení cen nedošlo. Je tedy zjevné, že měnové intervence Česká národní banka vůbec dělat neměla. Snížení případné deflace o 1-2% nemůže být důvodem k okrádání občanů vlastního státu. Ale členové bankovní rady nejsou nikomu odpovědni, tak si dělají, co chtějí, a nikdo na ně nemůže. Jak je to vůbec možné?

 

Velkou chybou je, že nikdo z kompetentních členů vlády se k této záležitosti nevyjadřuje. Některým ministrům, kteří by měli nejhlasitěji křičet, že takto to dál nejde, intervence totiž vyhovují – příkladem budiž ministr financí Babiš, jehož firma Agrofert na měnových intervencích České národní banky vydělává přibližně 7 miliard korun ročně. Není to přímo ukázkový střet zájmů?  A předseda vlády si dosah měnových intervencí zřejmě vůbec neuvědomuje nebo nechce vypadat, že zasahuje do kompetencí ČNB.

 

Jak dlouho tedy ještě ČNB hodlá prostřednictvím umělého udržování vysokého kurzu koruny okrádat občany České republiky a zároveň pomáhat růstu zisků největších vývozců – především automobilek, RWE a Agrofertu? Jak dlouho ještě bude podporovat vývoz stovek miliard korun zisků do ciziny? Není už konečně na čase důrazně říci dost a co nejdříve upravit zákon o ČNB, aby se podobná svévole členů bankovní rady nemohla v budoucnu opakovat? 

Autor: Pavel Sobotka | pátek 17.6.2016 17:40 | karma článku: 46,69 | přečteno: 9668x
  • Další články autora

Pavel Sobotka

EET už zvoní hrana? Po rozhodnutí Ústavního soudu ztratila pro finanční správu smysl.

Pomineme-li skutečnost, že zavedení EET bylo především povedeným marketingovým tahem, tak dalším cílem bylo získat detailní přehled o příjmech drobných podnikatelů. To však nyní padlo.

23.2.2018 v 17:10 | Karma: 44,65 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Zvládnul by Andrej Babiš EET?

Tisková mluvčí Andreje Babiše řekla něco, co asi překvapí nejednoho z nás – pan Babiš prý neumí psát na počítači. Lze tak pochybovat, zda by sám zavedení EET zvládnul.

25.8.2017 v 16:44 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Česká národní banka likviduje náš zlatý poklad.

Z hlediska svého vzniku se československý zlatý poklad stal jedním ze symbolů naší státnosti. Česká národní banka s tímto symbolem bez jakýchkoliv skrupulí kupčí – a ještě k tomu neuvěřitelně neprofesionálně.

7.7.2017 v 18:00 | Karma: 46,71 | Přečteno: 7993x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Hrátky s inflací aneb jak nás vláda a ČNB vodí za nos.

Taky se vám zdá, že v poslední době skoro všechno výrazně zdražuje (namátkou třeba nemovitostí, nájemné, ceny v restauracích, máslo, ovoce, zelenina) a přitom inflace dosahuje pouze nějakých dvou procent? Jak je to možné?

10.3.2017 v 18:10 | Karma: 47,64 | Přečteno: 14591x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Co se těm venkovanům na EET pořád nelíbí?

S mými přáteli, kteří bydlí v Praze nebo v krajském městě, se shodneme téměř ve všem. Ohledně elektronické evidence tržeb však nikoliv.

3.2.2017 v 18:36 | Karma: 42,09 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik