Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen tak na okraj - zlato legionářů bylo kradené zlato, nikoliv zlato právem vlastněné legionáři. Jinak, na rozdíl od většiny občanů, zlatému teleti se neklaním, protože mi je jasné, že se zlatem nenasytím a v případě průšvihu, kdy by všichni prodávali zlato, jeho cena klesne na marginální hodnotu

0 0
možnosti

Jak to tady sleduji, tak by mel nekdo fundovany podat podnet organum cinnym v trestnim rizeni.

0 0
možnosti

Každý s jen trochu selským rozumem ví, že když se platilo bankovkami s preambulí "kryté zlatem a ostatními aktivy....", tak bankovka měla jinou hodnotu než dnešní potištěné papírky, které mají hodnotu založenou jen na důvěře, že za ně něco dostanu. Pan ministr financí Klaus potřeboval umazat manka z privatizací, tak se prodej zlatého pokladu hodil. V pozdějších letech už nebylo co prodávat, tak manka státního rozpočtu naskakovaly do horentních (současných) výšin. Ano, na zlatu se nedá spekulativně vydělat horentní částka, ale má trvalou hodnotu po tisíciletí. A mít doma větší část úspor v podobě Au slitku - asi nejrozumnější způsob uchování hodnoty.

0 0
možnosti
Foto

jestli je to tak tak je to velmi smutné nicméně ne příliš překvapující-poslední destiletí jen sledujeme, jak je zde likvidováno kde co-včetně svobody o kterou šlo především

0 0
možnosti

I83v44o 16H35e74b96e10l56k18a

12. 7. 2017 10:26

Před sto lety byly bankovky kryté zlatem, takže zlato mělo význam držet z tohoto důvodu. Dnes nejsou kryté zlatem, takže to smysl nemá. Druhá věc je, že zlato je v podstatě dlouhodobě cenově stálé, tzn. že stojí pořád stejně, respektive, za kilo zlata si člověk koupil dům, dnes si koupí za tu cenu ten stejný dům.

Cenu zlata udržují národní banky kontinuálním nakupováním. Protože kdyby přestaly, tak přijdeme na to, že zlato už dávno není tak cenou a vyhledávanou komoditou, jako bylo před sto lety.

Ze zlata žádný zisk není. Ale zato jsou s ním vysoké náklady na skladování. Trezor, ochrana, manipulace, zabezpečení, kvůli diverzifikaci se část rezerv posílá do zahraničí, kde se za uskladnění platí. A to všechno v horizontu desítek let udělá obrovskou cenu. A nic z toho článek překvapivě nezmiňuje.

0 0
možnosti

Osobně jsme měl tu možnost vidět zlatý poklad na vlastní oči. Tekdy po roce 1989 jsem byl VIP a šlo to zařídit. Potěžkal jsem si různé cihly a viděl pytel cenných zlatých věcí. Vyléčilo mne to z pohledu na zlato. Nepotřebuji žádné zlato. Autor popisuje stav před více než 50 lety. Tehdy se používalo zlato k zajištění podezřelých obchodů.Dnes zlato opravdu nemá žádnou zajišťující funkci. Nějaký Český zlatý poklad je nesmysl.Sice Čína z nějakých politických důvodů shromažďuje zlato a Rusko také. Myslím si, že hodnotu státu určují výhradně lidé a užití technologií,které ovládají. Hodnotou je jen práce jako realizace užitné hodnoty. Zlato jistě půjde v budoucnosti vyrábět i synteticky a tak bude potřeba jen jeho technická hodnota, která již není tak absolutní.Prodej zlata za cenné papíry za vlády Tošovského mělo pouze souvislost s naším postavením v MMF.

1 2
možnosti

Co by na postupnou likvidaci našeho zlatého pokladu asi řekli naši dědové a pradědové, kteří se na jeho vznik skládali?

Zdroj: http://pavelsobotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=612783

je asi stejně smysluplná otázka jako ptát se na to, co by řekli naši předkové na to, že vyhazujeme černobílou televizi, na kterou tak dlouho šetřili.

1 1
možnosti

Ta televize byla překonána dokonalejší televizí. Ale zlato je po tisíciletí stále stejné.

Stejně smysluplné je prohlášení, že dluhy se neplatí. Protože, co jsem si dneska půjčil, tak když vrátím za pár let to samé(číselně), tak mě vlastně hodnotově věřitel sponzoruje.

Kdyby mi někdo půjčil 1kg zlata, tak za rok nebo za 20 let musím vrátit 1kg zlata a bavíme se o stejné hodnotě. A číselně to bude záviset na turbulencích finančních trhů, kursech měn a zlata, růstu nebo krachu ekonomik kdesi za oceánem,....

0 0
možnosti

J47a28n 53D52r12t68i15n43a

11. 7. 2017 11:07

Myslim si ze jde o docela marginalni polozku. CNB kdysi prodala 56 tun zlata za cenu docela nizkou, kdyby ho prodavala dneska, tak dostane o nejakych 36 miliard korun vic nez tenkrat,. Ne ze by se mi nelibilo mit na ucte 36 miliard, ale z hlediska ceskeho statu a jeho rozpoctu je to tak trochu pakatel, nemyslim si ze by vlastnicvi dodatecnych 36 miliard zpusobilo nejakou zaznamenatelnou zmenu v ekonomice Ceskeho statu. Zkuste si treba predstavit tech 36 miliard vedle polozek ktere letaly pri intervencich CNB, to jsou oravdu jen "drobne".

0 1
možnosti

G25e39o89r43g84e 62H91o79l74y

10. 7. 2017 16:30

Tak nejak jsm si musel vzpomenout na ty napisy v Praze po 21. srpnu 1968: "na obranu statni banky neni treba ruske tanky, to ho.no co tam mame sami sobe uhlidame".

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za takto odborný článek. Ukázal jste na to, že my se tu mediálně handrkujem o nesmysly a zatím je nám prodávána střecha nad hlavou. Obávám se, že nám nakonec prodají i ten pozemek pod nohama a Český stát zanikne vlivem všeobecného nezájmu o jeho udržení.

8 1
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik