Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Centrální banky zahleděné do vadných ekonomických teorií nemají ponětí co svými opatřeními spouští, jak a proč se to děje, kdy a kde se co projeví a jak to bezpečně ukončit. Třeba jak vycouvat z měnových intervencí, eliminovat nafouklou peněžní zásobu, zbavit se nakoupených aktiv.... Aby chaosu nebylo málo, skrze odkupy státních dluhopisů „tisknou“ vládám peníze (o tom, že státní dluh nelze splatit), což v minulosti končilo tzv. hyperinflací. Alan Greenspan, bývalý šéf amerického FEDu, volá po návratu zlatého standardu, Banka pro mezinárodní platby v Basileji varuje před krachem finančních trhů.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581228

1 0
možnosti

"Takové ceny nemovitostí, které stát ovlivnit nemůže"

Stačí neexistence územního plánu čímž se zabrání novým stavbám, a ceny raketově letí nahoru. Ten sice dává dohromady město, ale to je pro mě pořád "stát".

0 0
možnosti
Foto

Jen praktická: Jak přišel autor na údaj o zdražení másla za poslední 2 měsíce o 50%? Chodím nakupovat celkem pravidelně a máslo stojí minimálně už půl roku stále stejně - když nevezmu v potaz různé slevové akce, tak je to stále cca mezi 40-45 korunami....

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Čas letí jako bláznivý ... Podle mé manželky byl ten zlom u másla již před Vánoci. Ale to nic nemění na tom, že se jeho cena zvedla během ani ne dvou měsíců v průměru ze 30 na 45 korun a s inflací to téměř nehnulo.

2 0
možnosti

Malý poznatek. ČNB nám způsobila trvalé znehodnocení koruny a ani se o tom moc nepíše. Ono totiž těch 1,5 bilionu nyní a cca 2,5 na konci intervencí už nikdo jen tak nevymaže. Bohužel se hlavně píše o případné účetní ztrátě atd. Jenže ta ztráta bude z těch emitovaných peněz, které prostě před intervencí nebyly a nyní v ekonomice reálně jsou, což je ten hlavní problém. Ne ta účetní ztráta z vymyšlených peněz, ale reálný dopad těch cca 2,5 bilionu od ČNB. To nám znehodnotilo korunu na dlouho dopředu a vidět to není. Ano, koruna posílí v delším horizontu, ale nikdy ne tak, jako kdyby intervence nebyly.

9 0
možnosti

Tvorba spotřebního koše má v posledních létech jednu zásadní slabinu - společnost se rychle a výrazně diferencuje a spotřební koš již není univerzální pro celou společnost. Jestliže se národní bohatství (ale i vysoké měsíční platy či příjmy domácností) přesouvají k menší skupině obyvatel, roste jejich spotřeba a ta vůbec neodpovídá struktuře a velikosti potřeby stále rostoucí skupiny průměrně až málo bohatých (anebo vyloženě chudých) obyvatel.

A na toto neumí ČSÚ a celý Eurostat reagovat - stále žijí v nějakých obyčejných průměrech. Pokud trochu odbočím, pak stejně se chovají např. při publikování průměrné měsíční mzdy (kolem jejího růstu dovedou hloupí redaktoři rozpoutat úplné oslavné tance) - v průměru se máme stále lépe a lépe, protože pan Babiš za loňský rok vydělal 2,4 mld. Kč a poslanci si zvedli měsíční platy a benefity o více jak 10 tisíc Kč.

Pravděpodobně by se měl užívat medián, ale to je pro statistiky a zejména analytiky a různé "vykladače" moc složité.......

9 0
možnosti

Až se naučíte, co je průměr, pochopíte, že se jedná o průměrný koš. Statistické údaje jsou obecně o průměru (což není chyba, jak se mylně domníváte) a zejména pak o vývoji údajů.

Z čeho usuzujete, že se vysoké (řekněme nadprůměrné) platy přesouvají ke stále užší skupině obyvatel? Relativní rozdíl mezi průměrem a mediánem tomuto tvrzení neodpovídá (naopak). Stejně tak tomu neodpovídají údaje o decilech platů. Že byste pracoval s údaji "Blesku"? ("Blesk" = synonymum pro bulvár)

3 3
možnosti

Tak, že píšete o něčem, čemu nerozumíte ani jako koza petrželi jste ukázal ve svém návrhu, zvednout inflaci daní na tabák a alkohol. Vraťte diplom a školné.

My nepotřebujeme inflaci na papíru, vytvořenou daňema. My potřebujeme, aby trvale, pomaličku, stoupaly ceny od výrobců. S tím by měli s mírným spožděním stoupat mzdy. :-/

2 2
možnosti

Hlásný, vraťe vysvědčení ze základní školy za ten váš pravopis a slovostyl. Pět vět, pět chyb... to je pětka jako vyšitá :-)

4 0
možnosti
Foto

máte pravdu, jde o darebácké čachry

7 0
možnosti

Hlupáci se domnívají, že statistický úřad pracuje na objednávku. Nepracuje.

I průměrný blb může pochopit, že opravdu postupně rostl podíl průmyslového zboží. Pokud tedy chápe, že bohatneme. A my bohatneme.

Náklady na samotný růst nemovitostí se započítavají dost blbě. Započítává se (jako ostatně obecně do nákladů) jejich roční podíl, tedy fakticky odpis. Kdo ví něco o účetnictví a statistice, nediví se.

Mimochodem: Kdyby představy některých blogerů byly reálné, žrali bychom nyní trávu. Jejich představy o 10% či vyšším růstu by naše nákupy za šest, sedm let snížily na polovinu.

4 3
možnosti

Pánové Sobotkové, co se vám nezdá?

0 0
možnosti

Budeme jezdit za chvíli s trakařem peněz pro rohlík jak po I. světové válce v Německu . Jen tiskněte dál.

Kdo to ČNB dovoluje, kdy je vyženeme?

3 1
možnosti

Opravdu? Myslím, že již nyní zmíráte hlady. Vždyť ta ("chytrými" prý odadovaná) inflace už ty ceny za poslední roky zdesetinásobila.

1 0
možnosti

a ještě něco o inflaci.....v osmdesátých letech byla na západě obvyklá inflace kolem 3%, dnes se mluví o 2% ale nějak se mi tomu nechce věřit vnímám inflaci jako mnohem vyšší....

a ještě něco..a to je zákon sedmdesátky......když si vydělíte číslo 70 úrokovou mírou nebo mírou inflace dostanete počet let, za který se vaše jistina v bance nebo celková cenová hladina zdvojnásobí---a tak při 3% inflaci je to za cca 23 let a při 2% až za 35 let....a protože žijeme zhruba do osmdesáti...a prvních cca 20 let ekonomiku a ekonomii moc nevnímáme a posledních pár let již také ne...tak vlastně při 3% inflaci máme šanci vidět dvojnásobné zdražení 2x za život a při 2% inflaci vlastně jen jednou...a to je účel.--nevšimneme si...a je to opět o ohlupování národa.....tedy práce vládnoucí vrstvy.

na druhou stranu je to tak, že inflace je škodlivá pro ty kdo šetří, protože když šetříte, ubírá vám z toho co jste našetřili,každým rokem ztratíte kupní sílu rovnající se inflaci..tedy ty dvě nebo tři procenta...z našetřeného...a tak vlastně ideál by byl NULOVÁ INFLACE, která ovšem téměř neexistuje, ale kdyby byla nulová, mohl by být i nulový úrok za půjčku či velmi velmi nízký a čím nižší inflace tím lepší pro šetřílky....a tedy pro normální lid, který obvykle moc nespekuluje a většinou žije z toho co má a nepodniká z půjčených peněz..pro ty podnikají na dluh je inflace boží dar,protože jejich dluh nominálně zůstává beze změny, ale více vydělávají a tak dluh snáze umoří..a tento jev je regulován úrokem...úrok..tedy správně úroková míra ba měla vždy být o něco málo vyšší než inflace..a to platí i o úroku za uložení peněz do banky.....uvidíme jak rychle banky budou reagovat tímto směrem,,,,pakliže máme dnes již inflaci kolem 2% měly by být šetřící úroky kolem minimálně 3%...A UVIDÍME, ŽE SE BANKÁM DO TÉTO hry nebude chtít jít..a budou držet téměř nulové šetřící úroky velmi velmi dlouho a tím okrádat..ale nebude to stát , který okrádá..ale soukromé banky a to je něco co si lidé neuvědomují

5 2
možnosti

Vidíte, jakou jste měl kliku!! Viděl jste . p ě t i n á s o b n é . zdražení za pouhých 25 let (2015/1990 ... 509%)!!! Tedy průměrnou inflaci 6,7 %. A přitom si žijete pořád lépe.

Jo, abych nezapoměl: růst nominálních mezd 851 % (Průměrný meziroční nárůst 8,9 %).

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS