Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naprosto souhlasím, prakticky totéž jsem psal ve svém příspěvkuhttp://michalptacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=498639

0 0
možnosti
PN

P22e52t80r 33N67o75v33á35k

24. 6. 2016 12:55

To chce klid :)

0 0
možnosti
VJ

Odpověď na otázku: ČNB nás bude okrádat tak dlouho, dokud nepřijmeme Euro.

2 0
možnosti
MJ

A kdo nám zaručí, že nás potom už nebude okrádat?

1 0
možnosti
LV

Nějak jsem nepochopil, jak Vás konkrétně ČNB okrádá.

Jak jste přišel na to, že RWE patří mezi největší vývozce? Co tady RWE produkuje?

Vy si stěžujete na inflaci a přitom káráte ČNB za udržování nesmyslně vysokého kurzu koruny... Myslíte to tak, že by měla koruna klesnout někam ke 30 korunám za EURO?

Jak podporuje ČNB vývoz stovek miliard korun do ciziny? Myslíte to tak, že za ně skupuje EURa?

Já nevím, asi nemám stejné školy jako Vy, ale podle mě je právě zákonem zaručená "svévole členů bankovní rady" jednou z pojistek demokracie. A zaplať Bůh, že to tak je.

1 7
možnosti
Foto

Bez měnových intervencí by byl kurz koruny vůči euru zcela jistě někde jinde, než je nyní. Těžko lze odhadnout, na jaké úrovni by se nacházel - někdo tvrdí na 25 korunách někdo dokonce na 18 korunách (já vycházím z těch 25 korun za euro). V každém případě však zboží ze zahraničí je o nejméně 7% dražší, než by bylo, kdyby intervence nebyly. Jestliže by něco mohlo stát stovku, ale kvůli ČNB to stojí o několik korun víc. Vy se necítíte být o tyto peníze okraden?

Co se týče RWE, tak je naším druhým největším vývozcem, přičemž vyváží především energie (a to včetně energie z větrných a fotovoltaických elektráren, na které i Vy značně připlácíte).

Na inflaci si nijak nestěžuji, to nevím, kde jste četl. Jenom píši, že ČNB přes veškerou snahu cílené inflace stejně nedosáhla.

Vlastníci největších firem v Česku jsou vesměs z ciziny (z deseti největších jich je 8). Zisk těchto firem proto nezůstává u nás, ale odtéká do ciziny. Podle pana Babiše je saldo zisku za posledních deset let, který od nás odešel a který k nám přišel 1844 mld. Kč. Tyto firmy jsou zároveň i největšími vývozci, takže díky uměle nadhodnocené měně mají mnohem větší zisky a tyto zisky mizí v zahraničí.

12 0
možnosti
VS

Oslabení koruny pomohlo jedině těm exportérům , kteří spekulovali na oslabení lokální měny nebo nedělali nic, což je také spekulace. Zodpovědní podnikatelé byli ve střednědobém časovém horizontu zajištěni, takže pro ně to byla rána absolutně unfair. Navíc se nikde neohovoří raději o tom, že polštář ze slabší měny nepodporuje neustálé zvyšování produktivity práce, takže po ukončení režimu bude v ČR spousta nekonkurenceschopných firem, které usnuly na vavřínech. A ty pak budou zoufal křičet, státe pomoz! Jisté je jedno - zásah ČB byl naprosto v rozporu s jakýmkoliv modelem tržního hospodářství.

7 0
možnosti
JZ

Oslabení pomohlo kromě exportérům i výrobcům dodávajícím na domácí trh. Podpořilo prodeje a exporty, zamezilo dovozům. Produktivita práce a její růst nebyla příliš zasažena, protože pokud firmy předtím dokázaly existovat i s kursem 24-25 Kč/EUR, byla pro ně devalvace spíš příjemným bonusem, než existenční záležitostí. A když se podíváte na vývoj kursu po devalvaci, najdete i období, kdy byl kurs kolem 28 Kč/EUR, což zmanená, že ČNB vůbec neintervenovala. Jinými slovy, aktivita ČNB nebyla nijak zásadní,

Na ty, co si kurs zajistili, neměla devalvace naprosto žádný dopad. Jenomže oni ve skutečnosti nezajistli, ale spekulovali na růst. A kdo spekuluje, musí počítat s tím, že se to občas nepovede.

Dodnes si vzpomínám na dvoustránkový článek v Dnes, kde generální a finanční ředitelé plácali něco o tom, že mají zajištěný kurs a devalvace je připravila o x mil. Kč.

2 0
možnosti
PH

P15e38t33r 52H41á93l69a

19. 6. 2016 0:28

ČNB říká, že je třeba bojovat proti deflaci, protože deflace by znamenala, že lidi budou příliš spořit a málo utrácet. A co udělá? NAVÝŠÍ ÚSPORY o půl bilionu.

Bohužel toto zdaleka není jediný nonsens v ekonomii. Namátkou makro modely centrálních bank předpokládají, že HDP a spotřeba reagují na změnu úroků souhlasně a protichůdně zároveň, mzdy státních zaměstnanců se do HDP počítají 2x aby vypadalo větší než doopravdy je...

To, že v období recese boj proti deflaci znamená prohloubení krize, je jasně vidět z toho nejzákladnějšího grafu, co vám na škole ukážou.

Upřímně, připadá mi, že to je snad nějaký experiment, že se testuje, kdy to národu dojde a konečně se vzepře. Protože ty omyly jsou tak triviální a zjevné, že si prostě nedovedu představit, že by někdo znalý ekonomie těm nesmyslům skutečně věřil.

4 0
možnosti
RC

CNB navysila uspory OBCANU o pul mld?

Jak jste prisel na to, ze se mzdy pocitaji do HDP dvakrat?

0 0
možnosti
RC

Autore, jak jste prisel na to, ze Agrofert vydelava na intervencich 7 mld.? Vzhledem k objemu jejich vyvozu to nebude vic nez 5 mld., po dani by to mohlo byt cca 4

0 2
možnosti
Foto

V roce 2014 byl vývoz Agrofertu 97,6 mld. Kč. Pokud by kurz koruny nebyl 27 Kč za euro, ale 25 Kč, pak by byl objem vývozu o 7,3 mld Kč nižší. Samozřejmě za předpokladu, že platby probíhají v eurech.

0 0
možnosti
KS

Jestli Vás někdo okrádá, je to trestný čin a jste povinnen podat trestní oznámení. Jinak tady jen plácáte.

2 7
možnosti
ZB

Souhlas s autorem a karma.

7 2
možnosti
RH

Jen malá ukázka, že jste vedle jak ta jedle. Ukazujete, že Polsko je na tom srovnatelně s námi a k žádné intervenci nepřistoupilo. To je sice oficiálně pravda, ale kurz polského zlotého byl den před intervencemi 6,187 a dneska je 6,089. Tedy zlotý "zdevalvoval" ještě více, než naše koruna. Takže je dost možné, že kdyby ČNB k intervencím nepřistoupila, byla by tržní cena koruny ještě horší, než je teď.

6 13
možnosti
JR

;-D...no to je tedy blábol ;-D

4 3
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik