Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S tím rokem 2010 nemáte pravdu. Nešlo o plošné snížení mezd, ale o snahu snížit počty státních zaměstnanců. Snížení platů ve státním lze zajistit pouze změnami tabulkových tarifů. Nic takového se nestalo. Počty zaměstnanců byly částečně sníženy, ale v současné době zase narůstají obrovským tempem.

Váš návrh je nesmyslný, protože plošné zvýšení platů státním zaměstnancům o 20 % nebude z čeho zaplatit. Lepší by bylo osekat asi 90 % všech pravidel, zjednodušit a zlevnit zaměstnávání lidí, zjednodušit a zlevnit živnostničení, podnikání a obchodování. Pak by se mohla rozhýbat ekonomika a žilo by se lépe nám všem. Jenže k tomu není politická vůle.

1 0
možnosti
SS

Když oni ekonomové a finančníci si myslí, že čím méně peněz (kupní sílu) občané budou mít, tím více utratí. Alespoň se nás o tom snaží různou formou přesvědčit (ČNB - znehodnocování úspor občanů a zdražování veškerého zboží z dovozu -ať hotové výrobky, nebo komponenty pro výrobu, včetně surovin. Podnikatelé nesouhlasem s výší minimální mzdy - přičemž svoje výrobky určitě prodat chtějí a samozřejmě co nejdráže, atd, atd.)

Hodně se odvolávají na výši HDP, ale neuvědomují si (nebo nechtějí přiznat), že nebýt pokřivených cen a mezd, bylo by i toto HDP podstatně vyšší (jen u spotřeby piva by se zvedlo DPH o cca 100 mld Kč/rok) .

Rád bych viděl tabulku, která by porovnávala DPH ČR a ostatních států, přičemž by všechny ceny zboží a služeb přepočítaly na ceny státu, který má vyšší DPH.

1 1
možnosti
SS

Oprava, samozřejmě mělo být všude napsáno HDP.

0 0
možnosti
BM

"Co musí vláda udělat, aby se v Česku lépe žilo"?

Zbavit se všech neproduktivních lehkoživků. Tím by se počet poslanců a senátorů snížil asi na polovinu. Tak tím bych začal. Potom je spousta lehkoživků na různých úřadech. A bylo by třeba se také zbavit různých "škodičů".

1 0
možnosti
JH

J91a92n 10H71u30r59k30a

3. 4. 2016 5:01

panebože....přidávat v neziskovém tedy státním sektoru můžete až teprve když na to někdo rukama vydělá a tedy vznikne výběr tedy hromádka pro stát z toho potom můžete něco rozdělovat těm co zisk netvoří(nepočítám fiktivní)...kde nejsou výdělky nic nemůžete utratit nebo rozdělit...8-o8-o...jedinou pravdu máte v tom že firmy které mají roční nadprůměrný přebytek zisku nic nemotivuje aby se podělily o zisk se zaměstnanci ale nechají ho pro sebe...

2 0
možnosti
KL

tak prave recka cesta financovani statni spravy dvakrát dobry výsledek neprinesla. mozna bych s nejakym navysovanim mezd ve statni sprave souhlasil, ale jen v pripade podstatných trvalých prebytku statniho rozpoctu a/nebo razantního snizeni poctu uredniku.

s cim se da souhlasit, je potřeba donutit majitele spolecnosti, které sve vysoke zisky odvadeji ze země a vyraznejsi zvysovani mezd zamestnancu ignoruji, k prehodnoceni tohoto postoje, ale to není úkol vlády, nýbrž odboru v te které firme. jenze se nam roky vtlouka do hlavy, at jsme radi za praci a také prevlada zrejme z minulosti názor, ze stavka je sproste slovo, takze ani zde se nejake vetsi zmeny cekat nedaji.

1 0
možnosti
KS

Takhle to ale nefunguje. Pokud by se razantně zvýšily mzdy o 20 % ve státním sektoru, vůbec nic by se nestalo. Stát nemůže zaměstnat všechny lidi, tudíž by firmám zbylo lidí víc než dost. Firmy se bojí o dobře placené manažery a úzkoprofilové specialisty. Státní plat by nebyl ani polovičkou toho jejich, ani kdyby stát zvýšil platy o sto procent. Navíc kdyby to stát udělal, dostalo by se mezi lidi velké množství peněz. Tudíž by se zvedla cenová hladina. Na chleba se bude vydělávat patnáct minut tak jako tak, na mercedes dva roky tak jako tak. Jen se na dva roky zvedne inflace a pak zase všechno pojede ve starých kolejích. Jediné, v čem máte pravdu, je, že odtud odtéká obrovské množství peněz přes zahraniční firmy. A přesto se vlády stále předhánějí ve shánění dalších zahraničních firem a nabízejí jim další a další daňové prázdniny...

3 0
možnosti
JL

Tak jsem čekal něco zajímavého, co tu ještě nebylo, a dozvěděl se, že vláda má zvýšit mzdy. Hm. Pán je buď banální myslitel, nebo génius. Což se vylučuje.

1 0
možnosti
Foto

Řekl jste: Hybnou silou ekonomického rozvoje je spotřeba, a to především ta domácí. K tomu, aby lidé mohli více nakupovat, musí mít dostatečně vysoké platy.

Hybnou silou ekonomického rozvoje byly, jsou a vždy budou úspory. Tj. odložení spotřeby a uspoření prostředků. Spotřebovávat umí každý moula a nijak to nezvýší náš celkový blahobyt. Když jsou úspory, lze pak bez problémů investovat do ekonomických statků s větší dobou návratnosti a dále od spotřeby, které pak následně umožní zvýšit celkovou produkci, která je hlavním ukazatelem prosperity společnosti.

To co tvrdíte je tvrzení kolaborujících ekonomů se státem a je to lež.

1 0
možnosti
JL

Vidíte a já myslel, že výroba. Řekl bych, že tenhle národ není kreativní...neumí vymyslet nadhodnotu. Všechno rozprodal, rozkrádá a ekonomové se tedy modlí ke Spotřebě...(asi na dluh) a někteří k levné koruně české. Jak prosté, milý Watsone. To bys nevymyslel.

0 0
možnosti
MB

No, jste ekonom s praxí v bankovnictví ...takže na vašem názoru asi něco bude..

Ale čistě z filozofického hlediska, vyšší příjmy a spotřeba ještě neznamenají, že se bude žít lépe a radostněji.. Životní úroveň se přece u nás dosti podstatně zvedla ...a lidé se se cítí pomalu hůře ...alespoň se tak tváří..

Z ekonomického hlediska se domnívám, že plošné zvýšení mezd by sice vedlo k větší poptávce ..ale tím i ke zdražování zboží a služeb (jednak na základě zákona nabídky a poptávky, jednak z důvodu vyšších pracovních nákladů) takže by ten efekt nebyl bůhvíjaký...a přitom by došlo ke znehodnocení úspor obyvatelstva díky inflaci.

Takže si myslím, že jde spíše o to, uměle udržovat kola ekonomiky vůbec v chodu..

6 0
možnosti
AN

Tavy blabol tu jiz dlouho nebyl. Mam firmu s 35-zamestnanci, krizi jsme prezili s odrenyma usima za pouziti zruseni benefitu, snizeni mezd cca o 22% a propusteni osmi zamestnancu. Vyse platu ve statni sprave popr.u nadnarodnich koncernu je pro mne bezpredmetna, rozdodujici jsou naklady na zamestnance jako nejvyssi polozka dana jednim z nejvetsich poplatku za zamestnance na svete, rentabilita vyroby a prodejni cena tak, abychom byli konkurence schopni. Chemik aj.z vlady necase udelali to jedine, co mohli. Seskrtali statni spravu misto toho, aby si pujcovali penize, ktere urednici prozerou ci zakreckuji. V krizi, kdyz pada jedna firma ( platci dani ) za duhou, nikdo utracet nebude, kazdy si penize schova. Vase prani, direktivne zvysit platy ve statni sprave s predpokladem, ze privat bude muset dorovnavat bez ohledu na nakladovost vyroby je utopie, ktera jen uspisi navrat chemika, nebot to tu klekne opet na hubu a opet se bude skrtat. Ekonomove jiz avizuji dalsi krizi, tentokrat takovou, vedle ktere byla ta nedavno preckana, prochazkou ruzovym sadem. Propad, ktery nastane se bude s nerealne vyhnanymi mzdami nejen ve statni spave zvladat velmi tezko. Na vyssi mzdy zatim chybi : vymahatelnost prava, slozita administrativa a nakladovost na zamestnance, vc. Nestaleho okopavani kotniku zamestnavatelum socialisty a odborari. Osobne si myslim, ze po jedincich ve vlade jako jsou ministr Mladek, Nemecek, ci min.MarksTominova, se tato zeme bude vzpamatovavat jen velmi tezko.

8 1
možnosti
DB

Německý stát se chová k firmám velmi podobně jako ten náš, a přesto jsou Němci již několik let..asi tak 15 pokud se nemýlím.....mistrem světa v exportu. Jak to to, že nejsme my mistři světa v exportu, když máme takové suprové podnikatele , kteří všechno vědí, znají, umí a všemu rozumí?

2 1
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik