Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Pokud infrastruktura - banky, vodarny a další jsou v zahraničních rukou a zisk z provozování této infrastruktury bude odtékat do zahraničí, tak těžko někoho doženeme.

0 0
možnosti
Foto

Zvláštní je, že Západ nám hodně utekl právě v době, kdy banky, vodárny a další byly ve vlastnictví státu. Musíte v té teorii mít něco špatně.

0 0
možnosti
EH

Jenže to nevysvětluje, proč nejsme jediná země, která nedohnala Západ. Německo, Francie, Británie, Španělsko, to jsou všechno země, které se v minulosti napakovaly na expanzních choutkách. Vytunelovali ne pár firmiček, ale celé země.

Ale rozdíl tu je - uměly si majetek udržet a ještě ho rozvíjet.

Na druhou stranu tu máme jižní země, nezatížené bouráním společného majetku, které nyní pomalu krachují.

Takže na to, že jsme měli vždycky holý zadek, jsme na tom pořád dobře. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ostatni postkomunisticke zeme jsou na tom podobne jako CR.

Takze co se takhle podivat zpet ne o 26, ale o 67 let?

Zapad Ceske republice utekl po roce 48 a to je jednoznacne vina komousu. Se socany v cele se ho asi nepovede dohonit nikdy.

2 0
možnosti
Foto

Vidím to trochu jinak. Zatímco Němci a Rakušané po válce napřed vybudovali prosperující ekonomiku a pak teprve zavedli sociální stát, čímž růst prosperity v podstatě zařízli, my jsme to vzali obráceně. Vybudovali jsme sociální stát v naivním domnění, že prosperita bude následovat, jenže ono to funguje přesně obráceně. Proto Západ nikdy nedoženeme.

2 1
možnosti
PS

Je třeba se podívat zpět na těch 26 let a pojmenovat hlavní příčiny, z jakých důvodů jsme tam, kde jsme.

Souhlasím s autorem, že zmršenou privatizací jsme nastartovali úpadek průmyslu. Zkrachovali světově proslulé značky - ČKD, Poldi, Tatra, Zetor a další. Přeci výkonný průmysl je předpokladem mocného a blahobytného státu, že? I odbory na současném stavu nesou podíl viny. Vše je ale pod taktovkou našich tzv. "spojenců" (všech, z obou světových stran), kteří nás třikrát (roky 1938, 1968 a 1990) hodili přes palubu. Pokaždé jinak, ale vždy se stejným výsledkem - vyklidili jsme světové trhy. O to jim šlo především. Nyní, kdy nabíráme znovu dech, kdosi ze zámoří plánuje celkové ruinování Evropy, nejen nás. Počtvrté se napálit nenecháme, tzv. "spojence" a jejich pomoci odmítneme. Byli jsme před EU, budeme i po ní.

Která vojska světa se ještě neprohnala naší kotlinou? Naposledy u nás projížděl jakýsi konvoj. My prostě vojska nechceme, válku nechceme. Podobně jako tak činí Holandsko, od 16. století bojuje jen a jen s mořem.

Takže všichni k volbám a dát hlas jen NEparlamentním stranám. Chlapcům, kteří nás za 25 let přivedli tam kde jsme, dát výpověď. 100 milionů Kč (hrůza, co by za ně mohlo býti zbudováno), které sekretariát ČSSD uvolnil na letošní volby, nechť jim vyletí komínem, tedy průvanem způsobeným voliči.

Dovoltemně sdělit můj názor. Zdravého rozumu je nám třeba:

Stačíjen ho používat. Jak nadčasově uvažoval pan Petr Hannig, když vroce 2002 založil Stranu zdravého rozumu, která se stále voličůmnabízí. Zvednou oni v letošním roce nabízenou rukavici ?R^

0 1
možnosti
Foto

Připadá mi, že si trochu odporujete. Vezmu to jen stručně. Na jedné straně Vám vadí rozbujelá legislativa, na druhé straně přičítáte chudobu tomu, že za Klause byla legislativa omezená na minimum. Klaus to i říkal, že ideálem je, mít jen základ zákonů. Čím víc jich budeme mít, tím bude situace horší. Vy to na jednu stranu Klausovi vyčítáte, abyste v závěru kritizoval, že současná džungle zákonů brání rozvoji.

Na jednu stranu vyčítáte Klausovi, že nerozlišoval peníze, když šlo o nákup firem, přitom on jasně naznačoval, že pokud bude peníze rozlišovat, nenajde se po revoluci jediný tuzemský kupec, který by to zaplatil a všechno koupí cizinci. Vlastnictví zahraničními majiteli se Vám nelíbí, u českých vlastníků byste lustroval, kde na to vzali peníze.

Navíc si příliš glorifikujete tehdejší státní podniky, které byly jednoznačně závislé na povinném odběru z ostatních socialistických států. Ty v rámci RVHP musely odebírat určitou část zboží bez ohledu na kvalitu. Po pádu železné opony by to nikdo z nich nekoupil ani zadarmo, takže ty zdánlivě prosperující továrny, byly opravdu zadarmo drahé. Rozpadaly se, rezivěly, protože trpěly letitým zanedbáním investic, k tomu vyráběly výrobky, o které nebyl zájem.

Navíc je zbytečné řešit, jestli mají v Německu či jinde takové či makové mzdy. Ideálem je, abychom se měli dobře a k tomu pouhé srovnání výše mezd nestačí. Je třeba řešit, co si můžete za danou mzdu v daném státě koupit. Tím nechci říct, že bychom se nemohli mít lépe, ale cesta k tomu lépe nemusí nutně souviset se zvyšováním mezd, protože to klidně může vést ke zdražování, takže budeme tam, kde jsme. Paradoxně bychom se měli lépe, pokud by byla dodržena pravidla, která chtěl Klaus, totiž omezit zákony až na dřeň a omezit možnost státu regulovat úplně všechno a tím i potřebu státu všechny ty regulace platit z daní daňových poplatníků.

3 1
možnosti
MC

R^ Těší mě, že se najdou lidé s intelektem, kteří chápou, který polistopadový president stál za občanem.

1 1
možnosti
JT

Vzhledem ke smeru rotace Zeme je tomu presne naopak. Zapad nemuze nikdy dohlat nas, my nemuzeme dohnat Rusko a Rusko nemuze dohnat Japonsko.

0 2
možnosti
HM

Přesně. Nebýt postoje prezidenta Zemana, tak jsme už s xenofoby mohli dávno zatočit a vytvořit podmínky, které by byly pro muslimské uprchlíky natolik ekonomicky zajímavé, že bychom mohli dobře konkurovat celému západu ..a čím to je, že ten prohnilý multi-kulti západ má neskonale vyšší životní úroveň a rozvinutější ekonomiku, obchod i vzdělání?R^

1 3
možnosti
MC

Západ nikdy nedohoníte se socialisty na hrotu. Pokud vezmeme v úvahu, že EUvedou socialisté, měli bychom občany vychovávat k samostatnosti a morálce. To je jediná cesta - cesta do doprava. Je přirozená, životaschopná a poctivá. Vede k zodpovědnosti a lásce, již v rodinách odkud se odvíjí přátelství přirozených vyšších celků a nikoliv k falešnému altruismu v uměle budovaných komunitách levých válečných lídrů, kteří označují samostatnost a poctivé žebříčky úspěšných za extrémní přístupy a chamtivost.

3 2
možnosti
Foto

Možná západ dohoníme, protože ho překvapivě ovládli socialisté. Takže západ brzdí o stošest. Jen se naše cesty protnou v dost neradostné realitě. :-/

0 1
možnosti
JH

J72a93n 97H32a62v71r11d96a

5. 3. 2016 23:21

Období, kdy jsme doháněli Západ, skončilo nástupem Zemana k moci, tj. někdy koncem 90. let. Započala se obrovská socializace republiky, zvyšování dávek motivujících k nicnedělání, monumentální nábor pracovníků (úředníků) do veřejné správy, neskutečné přerozdělování umožňující rozkrádání státních peněz, které končí mimo republiku atd. atd.

7 1
možnosti
JS

Zapomněl jste napsat, že nízká mzda je i díky vysokým odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Díky těmto pojištěním a dani dostane zaměstnanec něco málo přes 50% z toho co na mzdy vyplatí zaměstnavatel.

3 1
možnosti
Foto

V Německu je celkový odvod ještě o 6-7 procentních bodů vyšší.

1 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik