Co se těm venkovanům na EET pořád nelíbí?

3. 02. 2017 18:36:54
S mými přáteli, kteří bydlí v Praze nebo v krajském městě, se shodneme téměř ve všem. Ohledně elektronické evidence tržeb však nikoliv.

Většinou jsou vysokoškolsky vzdělaní a přesto mě vůbec nechápou, když tvrdím, že EET napáchá na českém a moravském venkově nedozírné škody, které se budou napravovat mnoho let a některé už nepůjdou napravit nikdy.

Podle jejich názoru prostě ti neschopní nebo ti, co podváděli, zavřou krám a hotovo. A že se kvůli EET může někde na venkově zlikvidovat kultura? No a co, tak se na nějaké vesnici prostě nebudou pořádat zábavy a plesy, to je toho. Lidé mají auta, tak si mohou zajet do měst.

A jak to nyní u nás na venkově vypadá? Po pravdě musím říct, že z hospod, kam občas zajdu, nezavřela od 1. prosince zatím žádná. Zdražily však všechny. Většinou o 10 % a více.

To je první hmatatelný důsledek zavedení EET. Ministr Babiš se může bít v prsa, jak chce, že k tomu hospody nemají žádný důvod, ale to je tak všechno, co s tím je schopný udělat.

Daleko horší důsledky však bude mít druhá vlna EET, která nás čeká v březnu. Zde již ve svém okolí vím o nejméně sedmi obchodech, které se z důvodu EET rozhodli jejich majitelé či provozovatelé zavřít. Všechno to jsou menší obchůdky, které se však vyznačovaly něčím výjimečným, co v supermarketu nenajdeme – jednak odlišným sortimentem, ale hlavně vlídným osobním přístupem k zákazníkům. Je také zajímavé, že to jsou obchody, které jsou na svém místě velmi dlouho a většinou jsou také „ve svém“. Jejich společným znakem je i to, že jsou vedeny staršími lidmi, kteří stále vypisují stvrzenky v ruce, a kteří se odmítají s počítači a elektronickými pokladnami kamarádit. To je také hlavní důvod, proč nyní končí.

Všechny tyto rušené prodejny významným způsobem obohacovaly strukturu nabízeného zboží o takové, které se v supermarketech nedá sehnat. O to bude jejich ztráta bolestnější. Tři příklady za všechny.

V Náchodě na hlavní třídě zavírá od března obchod s hudebninami. Skvělý obchůdek s velkým sortimentem hudebních nástrojů, zpěvníků a not všeho druhu, ale také krásných českých panenek. Na svém místě fungoval, co pamatuju, a to je už přes padesát let. Nezahubili ho ani komunisti ani divoká privatizace. Zahubil ho až nedomyšlený nápad pana Babiše s EET. Nejbližší podobný obchod teď bude nejspíš někde v krajském městě, kam budou muset malí i velcí muzikanti chtě nechtě jezdit. Jenže to je pro ně výlet na půl dne.

V Novém Městě nad Metují končí na náměstí obchod se starožitnostmi. Všichni, kdo mají rádi staré krásné věci, přicházejí nejen o možnost si tyto věci koupit, ale hlavně o možnost si je v klidu prohlédnout a jen tak se s nimi pokochat a popovídat si o nich s odborníkem. To žádný internet neumožní.

Na Novém Hrádku je na náměstí již mnoho let malý obchůdek, ve kterém majitel prodává plechové hračky, kterých byl většinou také sám autorem. Jedná se o ty samé traktůrky, lanovky, autíčka nebo horské dráhy, se kterými jsme si hráli už jako děti. Majitel rád předvede, jak to funguje a děti na všechno koukají s pusou dokořán. A tatínkové? Ti se jen při pohledu do výlohy vrací ve vzpomínkách do svých dětských let.

A o to všechno nyní přijdeme. Všechny tyto obchody představovaly jistotu. Jistotu toho, že jste je vždy našli na stejném místě, zatímco v okolních prodejnách se nájemci i sortiment často měnili i několikrát do roka. A navíc to všechny jsou české prodejny s kvalitním zbožím. Žádní Vietnamci, od kterých se vám boty rozsypou po prvním nošení nebo zahraniční řetězce, ve kterých je všechno zboží stejné.

A to je jen začátek negativních změn způsobených EET na českém a moravském venkově.

Až příští rok dopadne povinnost elektronicky evidovat tržby i na lékaře, tak ti starší, kteří to na venkově často táhnou dávno přes důchod, to většinou rovnou zabalí. Když odmítají vystavovat elektronickou neschopenku, nebudou kvůli pár korunám za nějaké potvrzení pro pacienty zavádět EET. A že lékaři někdy dělají zákroky, které zdravotní pojišťovny nehradí? Tak je prostě dělat nebudou.

A hasiči, sokolové nebo myslivci, kteří na venkově pořádají plesy, zábavy nebo třeba dětské dny, když letos přesáhnou 175 tis. tržeb (což představuje asi dvě zábavy), spadnou příští rok pod EET taky. A bude po kultuře, protože riziko likvidačních pokut v případě i malého pochybení si na sebe nikdo z nich nevezme. Přitom, pokud dnes na těchto akcích něco vydělají, obratem vydělané peníze vrací zpět do vybavení hasičárny nebo sokolovny. Tak jaké to je krácení daní?

Nevím, možná EET opravdu trochu narovná podnikatelské prostředí. Ale ta cena, kterou za to musí lidé hlavně na venkově zaplatit, je neúměrně vysoká. A hlavně úplně zbytečná. Jedna odborná studie za druhou ukazují, že se český venkov vylidňuje a že především mladí a vzdělaní lidé odcházejí do měst. Místo toho, aby vláda dělala kroky, které by tomuto trendu zabránily, zavede EET tak nesmyslným způsobem, že vylidňování venkova jenom urychlí.

Rozumíte mi už, moji přátelé z velkých měst, proč se bojím dopadů EET na český venkov?

Poznámka na závěr: Pan Babiš přišel pár dnů před spuštěním EET s nápadem, který mu prý vnukla nějaká babička z Kladna. A sice, že by z evidence vyjmul ty drobné podnikatele, kteří by mohli platit paušální daň. A rozčiloval se na ostatní parlamentní strany, že mu tento jeho nápad neodsouhlasily. Kdyby však nějaké změny ve fungování EET myslel vážně, tak i bez parlamentu může udělat mnoho změn k lepšímu. Jenže on to ve skutečnosti nejspíš vůbec nechce a všechno to je pouze mediální divadlo. Proč třeba finanční správa, která ministrovi financi podléhá, nezmění limit pro neziskové spolky, který si sama stanovila? K tomu pan Babiš žádný parlament nepotřebuje. Sorry jako.

Autor: Pavel Sobotka | pátek 3.2.2017 18:36 | karma článku: 42.09 | přečteno: 3635x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.21 | Přečteno: 494 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1594 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4325

Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...