Tak nám zabijí venkov, pane Babiš!

7. 10. 2016 19:29:41
Obluda elektronické evidence tržeb řízená ministrem financí Babišem a šéfem Finanční správy Janečkem vystrčila další drápy.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) vydalo Metodický pokyn k aplikaci zákona č. 112/2016 Sb o EET. V tomto metodickém pokynu se GFŘ pustilo do vlastního výkladu tohoto zákona a to velmi svérázným způsobem. Pro mnohé aktivity provozované především na venkově je však tento výklad prakticky likvidační.

Asi nejhůř dopadly nejrůznější veřejně prospěšné spolky (hasiči, Sokol, myslivci, ap.), které budou potrestány za to, že pouze nenastavují dlaň s žádostmi o dotace a granty, ale samy se snaží si na svou veřejně prospěšnou činnost vydělat. Zákon říká, že drobná vedlejší podnikatelská činnost je u těchto poplatníků od evidence tržeb osvobozena. Bohužel však již zákon nijak nedefinuje, co znamená slovo „drobná“. A tato mezera v zákoně se stala vítanou příležitostí pro Generální finanční ředitelství, aby zase mohlo někde někomu uškodit.

Úplně si představuji šéfa Finanční správy Martina Janečka, jak si mne ruce nad tím, že opět budou moci někoho, kdo se nedokáže bránit, honit a buzerovat. Každému finančnímu úředníkovi je přece jasné, že pokud hasiči nebo sokolové pořádají pro celou obec nějakou zábavu nebo ples nebo třeba dětský den, tak to dělají hlavně proto, aby si tím něco vydělali. A je tak možné, že tam vznikne nějaký daňový únik, protože na takové zábavě po půlnoci už pivo teče proudem a na nějakou přesnou evidenci se přitom moc nehledí. A to není možné tolerovat, protože státní rozpočet by to mohlo položit....

Škoda, že úředníkům na GFŘ už nedojde, že z těchto peněz se nikdo neobohatí, protože za těch pár tisíc zisku si hasiči následně koupí nové hadice a sokolové udělají povinnou revizi používaného cvičebního nářadí nebo zalepí díry na střeše sokolovny.

GFŘ se rozhodlo uvedenou část zákona vyložit tak, že o drobnou podnikatelskou činnost se u veřejně prospěšných organizací jedná, pokud v předchozím roce nedosáhne jejich příjem (rozumějte příjem – nikoliv zisk) z této činnosti 175 tis. Kč. Jak GFŘ k této částce došlo?

Rozhodlo se udělat metodický výklad pomocí srovnávací metody, která je založena na analýze obdobné úpravy v jiných právních předpisech. V tomto případě však srovnává hrušky s jabkama, protože drobnou podnikatelskou činnost veřejně prospěšných spolků odvozuje od důchodového pojištění OSVČ, která vykonává vedlejší činnost. Jakou asi může mít souvislost spolek, ve kterém jsou stovky členů, a který nemá ze své činnosti žádný hmotný prospěch, s OSVČ vykonávající vedlejší činnost? Žádnou.

Je zjevné, že tento výklad je nejen scestný, ale také protiprávní. To však pánům Babišovi a Janečkovi vůbec nevadí. Hlavně že mají další bič na lidi.

A co bude tento protiprávní výklad znamenat v praxi? Třeba to, že když například sokolové pronajímají sokolovnu místní škole a o prázdninách skautům a různým táborům, nebudou už moci uspořádat žádnou akci, aniž by nespadli pod EET. A hasiči si budou muset vybrat, zda uspořádají dětský den, ples, zábavu nebo opékání prasete, protože všechno bez EET dělat nepůjde.

A v tom je právě ten problém, pane Babiši. V předvolební superdebatě Blesku 6. října 2016 sice tvrdíte, že veřejně prospěšných organizací se EET nijak nedotkne, ale to buď nevíte, co dělá váš podřízený ředitel Finanční správy Janeček, nebo záměrně lžete. Nevím, co je horší.

V organizacích, kde všichni ve svém volném čase a také zdarma něco dělají pro druhé, se těžko někdo uváže k tomu, aby si vzal na triko nějaké nesmyslné hlášení o EET. Navíc hlášení, za které, když se něco splete nebo se na něco nedej bože zapomene, bude dotyčná veřejně prospěšná organizace „za odměnu“ platit hodně velkou pokutu (za nezaslání datové zprávy je pokuta až půl milionu korun). To by znamenalo její definitivní konec. A to už vůbec nemluvím o tom, že vstupní náklady na EET se odhadují kolem 20 tisíc korun a provozní náklady budou každoročně znamenat další tisíce korun. Proč by se tedy s EET měly veřejně prospěšné organizace trápit?

Takže to bude znamenat jediné – na venkově se přestanou konat akce, které tyto spolky zajišťovaly. A to už vůbec nemluvím o tom, že kvůli EET na venkově také skončí některé malé obchůdky a hospůdky, trhy a o pouti kolotoče. A taky mnoho starších lékařů, kteří už se prostě další nesmyslnou novotou nechtějí zabývat, a drobných řemeslníků, kteří si řemeslem pouze přivydělávají. Bude tam prostě mrtvo.

Kdy si to konečně uvědomí také starostové a začnou se bránit? Ještě snad není pozdě.

Autor: Pavel Sobotka | pátek 7.10.2016 19:29 | karma článku: 45.01 | přečteno: 7936x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 23.13 | Přečteno: 394 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4325

Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...