Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda slibuje něco, co sama neplní a ani plnit nechce.

  Vláda schválila dočasný věkový strop odchodu do důchodu na 65 let. Veřejnosti to je prezentované tak, že jsme si ani nemohli nic lepšího přát. Ale je tomu opravdu tak?

Oproti Drábkovu nesmyslu průběžného zvyšování důchodového věku prakticky do nekonečna je to jistě kvalitativní posun. Jenže ...

 

Vláda již v březnu 2016 schválila princip, že Češi mají v průměru v důchodu strávit čtvrtinu života. Následně stanovila startovní čáru na 65 let. Mělo by to tedy znamenat, že ti, co budou mít nárok jít do penze v 65 letech (což za 14 let budou již prakticky všichni), dožijí se v průměru téměř 87 let. Je to reálné? Není. Takže vláda slibuje něco, co sama vůbec nemíní splnit. A neplní to ani nyní, to je v době, kdy tento slib dala.

 

Letos dosáhnou důchodového věku muži narození v roce 1953. Odcházejí tak do penze v 63 letech. Pokud by tedy měli v důchodu strávit čtvrtinu života, museli by se v průměru dožít 84 let. Nyní však je průměrný věk u mužů 76 let. Za posledních 15 let se prodloužil o 4 roky, je tedy možné, aby se za dalších 20 let prodloužil o 8 let? To je evidentní nesmysl. Ale to vládě nevadí a klidně zastropuje důchodový věk ještě o dva roky výše.

 

Ti, kdo nám vládnou, jistě velmi dobře vědí, že slib strávit v průměru čtvrtinu života v důchodu, je nesplnitelný, ale spoléhají se, že si to lidé neuvědomí nebo že si to neumí spočítat. Kdyby tento svůj slib vláda myslela vážně, musela by nějak vyřešit nejen rozdíly v době dožití mezi muži a ženami, ale také rozdíly regionální. Kdy půjdou do důchodu muži na Chomutovsku nebo Teplicku, kteří se dožívají v průměru 72 let a kdy ženy v Praze, Hradci Králové nebo v Brně, které se dožívají o deset let více?

Z těchto údajů je vidět, že stanovení jakéhokoliv jednotného termínu odchodu do důchodu je špatné, protože každý člověk je jiný a žije v jiném prostředí.

 

Všechny ty nesmysly ohledně nutnosti prodlužování doby odchodu do důchodu vychází z předpokladu, že je třeba lidem zajistit co nejvyšší státní penzi, nejlépe alespoň 50% průměrného čistého platu. Samozřejmě, že každý chce mít, pokud možno, důchod co nejvyšší. Ale když by si lidé mohli vybrat, zda budou v padesáti osmi letech brát v důchodu třeba 10 tisíc nebo v šedesáti pěti letech 15 tisíc korun, velmi často by si vybrali tu první možnost. Důvodů mohou mít několik – třeba zdravotní stav nebo pomoc při hlídání vnoučat. Nebo již prostě neseženou práci. Ale také můžou mít jiný zdroj peněz, než jenom státní důchod. A to už vůbec nemluvím o tom, že v padesáti osmi letech má průměrný muž devítiprocentní šanci, že se důchodu v 65 letech vůbec nedožije. To je dost vysoká pravděpodobnost na to, aby se člověk rozhodnul jít do penze radši dřív, než vůbec.

 

Ale vybrat si stále nikdo nemůže. A tak, než padne důchodový věk, dál bude muset například řidič s bolavými zády řídit traktor či autobus plný lidí a když už to nepůjde, tak se bude muset pravidelně hlásit na pracáku. A poté, co čtyřicet let přispíval do důchodového systému, doslova žebrat o sociální dávky, aby se nějak uživil. A to už vůbec nemluvím o tom, že po šedesátce prostě není možné třicátníkům konkurovat fyzicky ani psychicky. A že mají šedesátníci zkušenosti, které by mohli předávat mladším? To téměř žádného zaměstnavatele nezajímá.

 

Proč vláda jasně neřekne, jaká je naděje, zda se důchodu vůbec dočkáme? Možná proto, aby si lidé neuvědomovali, že se jich velká část penze nedožije. Například muž, kterému je dnes padesát let, má 93% naději, že se dožije šedesátky, ale už pouze 86% naději, že se dožije 65 let. A pokud by si chtěl důchod užívat aspoň 10 let, tak při odchodu do penze v 60 letech má tuto šanci ze 76%, zatímco když půjde do penze v 65 letech jeho šance na aspoň desetiletý důchod klesne na  64%. A to už vůbec nemluvím o kvalitě života. Délka pobírání důchodu je jedna věc a zdravotní stav nebo nucený pobyt v nějakém státem řízeném odkládacím zařízení pro seniory, je věc druhá.

 

Důchodová otázka přitom má řešení. Jen je třeba se pokusit dívat se na ni také jinýma, než jen penězi zaslepenýma očima. A jaké řešení to je? Nenutit lidi chodit do důchodu v čase, který určí stát, ale tehdy, kdy si to zvolí člověk sám. A to i za cenu, že jeho důchod bude nízký. A kdo chce mít důchod vysoký nebo má práci, která ho naplňuje, může jít do penze třeba v osmdesáti. Proč ne. Nejsme všichni stejní, důležité proto je, aby si každý mohl zvolit, co je pro něho nejlepší.

 

Pro ty, které důchodová otázka zajímá podrobněji, přidávám odkaz na článek Optimální věk odchodu do důchodu a důchodová reforma http://pavelsobotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=493497

 

Zde je popsána nejen ekonomická stránka problému, ale také stránka sociální, která začíná mít stále větší důležitost, ale nikdo ji neřeší.

Autor: Pavel Sobotka | pátek 9.9.2016 17:56 | karma článku: 39,98 | přečteno: 4525x
  • Další články autora

Pavel Sobotka

EET už zvoní hrana? Po rozhodnutí Ústavního soudu ztratila pro finanční správu smysl.

Pomineme-li skutečnost, že zavedení EET bylo především povedeným marketingovým tahem, tak dalším cílem bylo získat detailní přehled o příjmech drobných podnikatelů. To však nyní padlo.

23.2.2018 v 17:10 | Karma: 44,65 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Zvládnul by Andrej Babiš EET?

Tisková mluvčí Andreje Babiše řekla něco, co asi překvapí nejednoho z nás – pan Babiš prý neumí psát na počítači. Lze tak pochybovat, zda by sám zavedení EET zvládnul.

25.8.2017 v 16:44 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Česká národní banka likviduje náš zlatý poklad.

Z hlediska svého vzniku se československý zlatý poklad stal jedním ze symbolů naší státnosti. Česká národní banka s tímto symbolem bez jakýchkoliv skrupulí kupčí – a ještě k tomu neuvěřitelně neprofesionálně.

7.7.2017 v 18:00 | Karma: 46,71 | Přečteno: 7993x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Hrátky s inflací aneb jak nás vláda a ČNB vodí za nos.

Taky se vám zdá, že v poslední době skoro všechno výrazně zdražuje (namátkou třeba nemovitostí, nájemné, ceny v restauracích, máslo, ovoce, zelenina) a přitom inflace dosahuje pouze nějakých dvou procent? Jak je to možné?

10.3.2017 v 18:10 | Karma: 47,64 | Přečteno: 14591x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Co se těm venkovanům na EET pořád nelíbí?

S mými přáteli, kteří bydlí v Praze nebo v krajském městě, se shodneme téměř ve všem. Ohledně elektronické evidence tržeb však nikoliv.

3.2.2017 v 18:36 | Karma: 42,09 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik