Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropské banky už zase nastavují dlaň a Češi jim zaplatí hned dvakrát.

Zátěžový test evropských bank ukázal, že prakticky všechny italské a řecké banky jsou na tom bídně, ale to samé se, bohužel, týká i Deutsche Bank a matek hlavních českých bank – Erste, Société Générale, Raiffeisen a UniCredit.

Akcie většiny velkých evropských bank prudce klesají. Hodnota Deutsche Bank se za poslední rok snížila o polovinu, Credit Suisse téměř o dvě třetiny a akcie nejstarší banky světa a zároveň třetí největší banky Itálie – Monte dei Paschi di Siena jen za letošek spadly o 70%.

 

To, že situace je vážná, potvrzuje také fakt, že jednotlivé banky už pomalu začínají hledat hlavního viníka svých problémů. Tak třeba šéf Société Générale vidí jako viníka problémů své banky provázanost na banky italské. Jenomže příčina stále se opakujících problémů bank je někde jinde.

 

Od roku 1999 bylo možné sloučit komerční a investiční bankovnictví. A banky se jako utržené ze řetězu pustily do složitých investičních nástrojů, jako jsou třeba deriváty. Základním proncipem těchto finančních nástrojů je, že když jeden vydělá, druhý musí prodělat. Bankéři se nejspíš ve své pýše domnívali, že oni jsou ti, kdo budou vydělávat. Využili proto nabyté volnosti k nekontrolovatelnému obchodování s cizími penězi, o kterém tvrdili (a možná o tom byli i přesvědčeni), že je zcela bezpečné a přitom přináší obrovské zisky. Ve skutečnosti si však velká část pracovníků bank o sobě pouze myslí, že jsou bankéři, přičemž často to jsou pouze spekulanti, kteří navíc své práci ani pořádně nerozumí. To potvrdili i londýnští akademici, kteří v roce 2013 zjistili, že portfolio sestavené díky náhodnému výběru vynáší mnohem víc, než portolio sestavené bankovními makléři. To znamená, že by draze placené pracovníky bank porazila i opice nebo nemluvně. A podle toho to pak také s bankami dopadá.

Jak již z doby nedávné finanční krize víme, bezpečné jejich obchody nebyly a zisky přinášely hlavně bankéřům, kteří rizikové operace prováděli a krátkodobě i bankám. V delším horizontu to však byl průšvih. A když se k tomu přidalo i nesmyslné poskytování hypoték prakticky všem, kteří o ně požádali, byla finanční krize na světě.

 

Chvíli to vypadalo, že se aspoň ty největší banky začnou chovat zodpovědně, ale vidina obrovských zisků je evidentně silnější, než zodpovědnost vůči společnosti. Takže po pár letech jsme přesně tam, kde jsme byli na začátku roku 2007. A možná ještě hůř, protože se zvýšila provázanost mezi bankami a vládami díky hromadnému nákupu vládních dluhopisů právě velkými bankami.

 

Co s tím?

 

Jednou z cest, kterou se snaží EU jít, je vydávání neustále přísnějších pravidel o kapitálové přiměřenosti. Tato cesta ale evidentně nefunguje, jinak by banky nepadaly do stále větších problémů. Samotní bankéři umí svá tržní rizika měřit jen velmi nedokonale. A vlády? Ty nejspíš vůbec netuší, co se v bankách ve skutečnosti děje.

 

Evropské banky jsou si dobře vědomy, že je EU nemůže nechat padnout. Proč by se pak měly chovat zodpovědně, když vědí, že jejich problémy za ně vždycky někdo zaplatí?

Tento systém pomoci si některé banky vyzkoušely i při poslední finanční krizi v letech 2007-2008, kdy evropské státy musely z veřejných rozpočtů zachraňovat své systémově důležité banky (tj. banky, které kdyby zkrachovaly, tak s sebou strhnou lavinu krachů dalších bank). Tak proč to nezkusit znovu?

 

A tak již začínají natahovat dlaň s žádostí o pomoc. První zkušební sondu vyslal začátkem letošního července hlavní ekonom banky, jejíž pád by v Evropě znamenal největší dominový efekt – Deutsche Bank. Prohlásil, že EU by měla vytvořit fond na záchranu bank ve výši nejméně 150 mld. eur.

 

Paradoxní je, že zhoršující se bankovní prostředí z velké části zapříčinily národní banky a ECB, které, aby docílily aspoň nějaké inflace, snížily úrokové sazby z vkladů na nulu (nebo i pod ni) a v důsledku toho klesly marže bank z poskytnutých úvěrů. Tyto marže často nestačí pokrýt riziko z nesplácených úvěrů. Když je například úroková sazba u hypoték hluboko pod dvěma procenty, čistá bankovní marže se pohybuje kolem jednoho procenta a tak pouze jedna ze sta hypoték může být nedobytná. A to je těžko reálné.

 

Banky v ČR jsou na tom ještě relativně dobře, a to díky extrémně vysokým poplatkům, které klienti musí platit téměř za všechno. Jenomže, pokud dojde k pádu některé velké banky, nebude to „našim“ bankám nic platné, protože jejich nemocné matky je strhnou s sebou. A pokud to mateřské banky uznají za nutné, klidně je hodí přes palubu, aby sebe zachránily. Takže občané České republiky již mnoho let placením vysokých poplatků pouze snižují ztráty mateřských zahraničních bank. To je jeden z důsledků překotného prodeje velkých českých bank do zahraničních rukou prováděného pány Klausem a Zemanem. A teď to navíc vypadá, že budeme také přispívat do fondu na jejich záchranu, takže budeme nezodpovědným bankéřům platit znovu. A Česká národní banka i Ministerstvo financí stále jenom přihlíží, jak cizí banky vybírají od českých občanů poplatky způsobem, který by si mateřské banky ve Francii nebo v Rakousku nemohly nikdy dovolit. Inu, mají jiné starosti – musí bojovat proti deflaci a vymýšlet důležitější věci, třeba jak zdanit spropitné.

Autor: Pavel Sobotka | pátek 12.8.2016 17:47 | karma článku: 42,17 | přečteno: 5021x
  • Další články autora

Pavel Sobotka

EET už zvoní hrana? Po rozhodnutí Ústavního soudu ztratila pro finanční správu smysl.

Pomineme-li skutečnost, že zavedení EET bylo především povedeným marketingovým tahem, tak dalším cílem bylo získat detailní přehled o příjmech drobných podnikatelů. To však nyní padlo.

23.2.2018 v 17:10 | Karma: 44,65 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Zvládnul by Andrej Babiš EET?

Tisková mluvčí Andreje Babiše řekla něco, co asi překvapí nejednoho z nás – pan Babiš prý neumí psát na počítači. Lze tak pochybovat, zda by sám zavedení EET zvládnul.

25.8.2017 v 16:44 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Česká národní banka likviduje náš zlatý poklad.

Z hlediska svého vzniku se československý zlatý poklad stal jedním ze symbolů naší státnosti. Česká národní banka s tímto symbolem bez jakýchkoliv skrupulí kupčí – a ještě k tomu neuvěřitelně neprofesionálně.

7.7.2017 v 18:00 | Karma: 46,71 | Přečteno: 7993x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Hrátky s inflací aneb jak nás vláda a ČNB vodí za nos.

Taky se vám zdá, že v poslední době skoro všechno výrazně zdražuje (namátkou třeba nemovitostí, nájemné, ceny v restauracích, máslo, ovoce, zelenina) a přitom inflace dosahuje pouze nějakých dvou procent? Jak je to možné?

10.3.2017 v 18:10 | Karma: 47,64 | Přečteno: 14591x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Co se těm venkovanům na EET pořád nelíbí?

S mými přáteli, kteří bydlí v Praze nebo v krajském městě, se shodneme téměř ve všem. Ohledně elektronické evidence tržeb však nikoliv.

3.2.2017 v 18:36 | Karma: 42,09 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik