Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní správa má velký problém

S účinností zákona o státní službě vyvstal ve státní správě problém téměř neřešitelný – neumí zaplatit nové odborníky napříč profesemi.

Podle zákona o státní službě dokud nový zaměstnanec jakéhokoliv úřadu, včetně ministerstva, nesloží úřednickou zkoušku, dostane maximálně 20 tisíc hrubého měsíčně. A tento plat může brát půl roku i déle. Je přitom jedno, jestli je to pracovník hned po škole nebo odborník s dvacetiletou úspěšnou praxí.

A právě zde je zakopaný pes. Při přípravě a schvalování zákona o státní službě se jaksi zapomnělo, že státní správa nepotřebuje pouze běžné úředníky, ale také nejrůznější odborníky, kteří musí být nejméně na stejné úrovni, jako tomu je v soukromé sféře. A tak nyní ministerstva s hrůzou zjišťují, že nemůžou sehnat schopné právníky, IT odborníky nebo zkušené lékaře, kteří by měli zájem pracovat za 20 tisíc korun měsíčně.

Navíc to vypadá, že těm, kteří jediní mohou efektivně daný stav věcí změnit, tj. především vládě, vážnost tohoto problému ještě plně nedochází. Anebo je to ještě trochu jinak a vláda se v tomto případě jako neschopná jen tváří? Vždyť když ve státní správě nebudou schopní odborníci, bude si je muset stát za velké peníze najmout a z toho může pro vyvolené koukat velmi slušná (nebo spíše neslušná) provize.

Pokud stát nebude mít schopné právníky, bude stále častěji prohrávat spory, které vede, anebo bude nucen draze nakupovat služby různých advokátních kanceláří. Takže svou vlastní hloupostí (anebo schválně?) bude muset platit desítky a možná stovky milionů korun advokátním kancelářím, aby nepřicházel o miliardy.

Možná ještě horší problém mají ministerstva se získáváním IT odborníků. Jedno přes druhé se předhánějí, jaké moderní komunikační prostředky občanům nabídnou, ale nyní zjišťují, že nebudou mít lidi, kteří to umí zajistit. A co hůř. Někdo musí také spravovat rozsáhlé databáze a hlavně zabezpečit, aby se do nich nikdo nepovolaný nedostal. Bez zkušených „ajťáků“ toto prostě zabezpečit nelze. Takže, pokud se stát bude i nadále tvářit, že se nic neděje, dá se očekávat, že se nějací hackeři nabourají do databází našich ministerstev a každý si bude moci přečíst nejrůznější údaje, které byly dosud důvěrné nebo dokonce tajné (a to, bohužel, i o sobě). Anebo se opět může na ochranu dat najmout nějaká soukromá firma. Nechci ani domýšlet, co pak s těmi daty může všechno udělat.

Ačkoliv nedostatek právníků a „ajťáků“ ve státní správě je a bude velký problém, nejhorší situace čeká na nás, běžné občany, někde jinde. Ta největší časovaná bomba totiž tiká v České správě sociálního zabezpečení a jmenuje se posudkoví lékaři.

Posudkový lékař, to je ta osoba, která rozhoduje, zda člověk je nebo není invalidní a v jakém stupni. Bez rozhodnutí posudkového lékaře nelze přiznat příspěvek na péči, nelze určit, kdo je osobou zdravotně znevýhodněnou ani přiznat průkaz osoby se zdravotním postižením.

Zatímco právník nebo „ajťák“ může do státní služby nastoupit hned po škole a průběžně se zaučovat u zkušenějších kolegů, u posudkových lékařů to možné není. Zde může pracovat pouze lékař s nejméně desetiletou praxí a s příslušnou atestací. Ačkoliv doktoři v nemocnicích žehrají (většinou právem) na své mizerné platové ohodnocení, těžko se mezi nimi najde takový blázen, který by po deseti letech praxe šel za 20 tisíc korun hrubého pracovat někam do kanceláře na okresní správu sociálního zabezpečení.

A přitom právě posudkové lékařství potřebuje okysličit novou krví jako žádný jiný obor. Aby byla posudková služba schopna řádně plnit své poslání, mělo by zde pracovat 400 plně kvalifikovaných lékařů. Což o to, v současné době je obsazeno přibližně 350 systemizovaných míst, takže ten propad se nejeví nijak hrozivě, ale když se podíváme na věkové složení posudkových lékařů, běhá z toho mráz po zádech. Jejich průměrný věk je přes 60 let a 137 lékařů je starších 70 let, což znamená, že podle zákona příští rok musí ze státní správy odejít. Tím pádem se neudělá nejméně 170 tisíc posudků. A to si ještě stát vymýšlí další úkoly, které by posudková služba měla od příštího roku zajistit, např. posuzovat nárok na tzv. pečovatelské volno.

Je zřejmé, že stále více zdravotně postižených lidí se posudku vůbec nedožije a mnoho jich bude třeba i několik let čekat, aby jim byla přiznána dávka, na kterou mají ze zákona nárok.

A vláda, která si je této situace dobře vědoma, místo aby urychleně zjednala nápravu, situaci řeší tradičním způsobem. V červnu loňského roku vytvořila komisi, která po pěti měsících jistě tvrdé a usilovné práce vydala prohlášení, že je třeba  novelizovat zákon o státní službě, že je třeba zvýšit platy a obor posudkové služby zatraktivnit. A to je vše. Za půl roku od tohoto prohlášení se nic dalšího nestalo.

Zřejmě se čeká, až kolaps v posudkové službě a možná i v dalších oblastech státní správy opravdu nastane. Zatím to je tak, že Titanik státní aparát se po nárazu do kry s názvem Zákon o státní službě potápí, ale na vládní palubě se dál vesele tancuje.

Autor: Pavel Sobotka | pátek 20.5.2016 18:20 | karma článku: 27,45 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Pavel Sobotka

EET už zvoní hrana? Po rozhodnutí Ústavního soudu ztratila pro finanční správu smysl.

Pomineme-li skutečnost, že zavedení EET bylo především povedeným marketingovým tahem, tak dalším cílem bylo získat detailní přehled o příjmech drobných podnikatelů. To však nyní padlo.

23.2.2018 v 17:10 | Karma: 44,65 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Zvládnul by Andrej Babiš EET?

Tisková mluvčí Andreje Babiše řekla něco, co asi překvapí nejednoho z nás – pan Babiš prý neumí psát na počítači. Lze tak pochybovat, zda by sám zavedení EET zvládnul.

25.8.2017 v 16:44 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Česká národní banka likviduje náš zlatý poklad.

Z hlediska svého vzniku se československý zlatý poklad stal jedním ze symbolů naší státnosti. Česká národní banka s tímto symbolem bez jakýchkoliv skrupulí kupčí – a ještě k tomu neuvěřitelně neprofesionálně.

7.7.2017 v 18:00 | Karma: 46,71 | Přečteno: 7993x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Hrátky s inflací aneb jak nás vláda a ČNB vodí za nos.

Taky se vám zdá, že v poslední době skoro všechno výrazně zdražuje (namátkou třeba nemovitostí, nájemné, ceny v restauracích, máslo, ovoce, zelenina) a přitom inflace dosahuje pouze nějakých dvou procent? Jak je to možné?

10.3.2017 v 18:10 | Karma: 47,64 | Přečteno: 14591x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Co se těm venkovanům na EET pořád nelíbí?

S mými přáteli, kteří bydlí v Praze nebo v krajském městě, se shodneme téměř ve všem. Ohledně elektronické evidence tržeb však nikoliv.

3.2.2017 v 18:36 | Karma: 42,09 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má 6 miliard korun ročně

25. dubna 2024  11:36

Aktualizujeme Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik