Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nelze stát řídit jako firmu

A už vůbec nelze řídit zároveň stát i firmu. Proč? Protože zájmy státu a zájmy firmy jsou zcela protichůdné.

Stát chce maximalizovat příjem z daní. Firma se naopak snaží stát co nejvíce ošidit. Ať už legálně s pomocí daňových poradců a různých převodů peněz či majetku nebo nelegálně. Přitom hrana mezi tím, co je ještě legální a co už ne, je někdy tak úzká, že to nejsou schopni rozlišit ani daňoví specialisté.

 

Stát má zájem na tom, aby zaměstnanci měli co nejvyšší platy, protože to pro něj znamená nejen příjem na daních, ale především vítané peníze do zdravotnictví a na důchodový účet. Zároveň má stát zájem na tom, aby byla co nejnižší nezaměstnanost, protože to také znamená významnou úsporu státních výdajů.

Pro majitele firem jsou mzdy významnou nákladovou položkou, kterou se snaží minimalizovat, takže většinou vyplácejí pouze to, co musí. A zároveň chtějí mít zaměstnanců co nejméně – náklady státu na nezaměstnané žádného šéfa firmy nezajímají.

 

Ve firmě rozhoduje jeden nebo maximálně několik vlastníků a ti rozhodují o svém majetku. Samozřejmě i při rozhodování na úrovni státu je lákavé, a mnoho politiků tomu také podléhá, že i zde chtějí prosadit svou vůli a řídit stát pouze podle svých představ, ačkoliv majetek státu jim nepatří o nic víc, než všem ostatním občanům. Nejvíce vidět to je právě u politiků, kteří jsou ze své firmy zvyklí být neomezenými pány. Tyto politiky moc nezajímá, že by se jejich prostřednictvím měla prosazovat vůle většiny. 

 

A hlavně. Stát a firma mají zcela rozdílné cíle. Hlavním cílem firmy je zisk, hlavním cílem státu jsou spokojení občané. A tento hlavní cíl se skládá z mnoha dílčích cílů, které mají stejnou důležitost, protože pro každého je důležité něco jiného – pro jednoho prorodinná politika, pro jiného bezpečnost, pro dalšího vzdělání nebo sociální zabezpečení. Navíc v průběhu života se u každého jednotlivce tyto cíle mění. Proto jsou cíle firmy a státu neslučitelné. Snad až na jednu výjimku, kdy se shodují – aby se zbytečně neplýtvalo.

 

Uvedené paradoxy si můžeme ukázat na příkladu firmy Agrofert Andreje Babiše. Firma Agrofert má přibližně 35 tisíc zaměstnanců (údaj k roku 2013). Zisk firmy v roce 2014 činil 6,14 mld. Kč. Přitom zaměstnanci Agrofertu mají podle dostupných pramenů v průměru o cca 5 tisíc korun méně, než je průměrný plat v ČR. Dorovnání platu zaměstnanců firmy Agrofert na průměrnou úroveň by činilo přibližně 2,8 mld. Kč ročně (včetně zdravotního a sociálního pojištění). Pokud by se podnikatel Babiš rozhodl vzdát se necelé poloviny svého zisku a srovnal by plat svých zaměstnanců na celostátní průměr, získal by tím ministr financí Babiš na zdravotním a sociálním pojištění miliardu korun. Jako ministr financí by měl udělat všechno pro to, aby tuto miliardu do státní kasy získal. Jako majitel firmy to však zcela jistě dobrovolně neudělá, protože z firmy má příjmy tisíckrát vyšší, než jsou jeho příjmy od státu. Bližší košile, než kabát.

 

Jak potom ale může jako ministr financí ostatní zaměstnavatele tlačit k tomu, aby zvyšovali mzdy a naplňovali státní pokladnu?

Nemůže. Je totiž v absolutním střetu zájmů. Tak radši bude vymýšlet nesmysly typu kontrolního hlášení a elektronické evidence tržeb.

 

Samostatnou kapitolou jsou granty. Pokud má politik možnost ovlivnit, aby granty směřovaly do oblasti, ve které podniká jeho firma, tak to bezesporu udělá. A vůbec ho nezajímá, že v jiné oblasti by grantové peníze byly třeba mnohem potřebnější.

 

Je proto třeba mít se na pozoru před každým, kdo chce řídit stát jako firmu. Pokud se mu to má podařit, musí změnit principy, na kterých naše společnost funguje. A to je velmi, velmi nebezpečné.

Autor: Pavel Sobotka | čtvrtek 5.5.2016 19:32 | karma článku: 36,43 | přečteno: 2657x
  • Další články autora

Pavel Sobotka

EET už zvoní hrana? Po rozhodnutí Ústavního soudu ztratila pro finanční správu smysl.

Pomineme-li skutečnost, že zavedení EET bylo především povedeným marketingovým tahem, tak dalším cílem bylo získat detailní přehled o příjmech drobných podnikatelů. To však nyní padlo.

23.2.2018 v 17:10 | Karma: 44,65 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Zvládnul by Andrej Babiš EET?

Tisková mluvčí Andreje Babiše řekla něco, co asi překvapí nejednoho z nás – pan Babiš prý neumí psát na počítači. Lze tak pochybovat, zda by sám zavedení EET zvládnul.

25.8.2017 v 16:44 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1602x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Česká národní banka likviduje náš zlatý poklad.

Z hlediska svého vzniku se československý zlatý poklad stal jedním ze symbolů naší státnosti. Česká národní banka s tímto symbolem bez jakýchkoliv skrupulí kupčí – a ještě k tomu neuvěřitelně neprofesionálně.

7.7.2017 v 18:00 | Karma: 46,71 | Přečteno: 7993x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Hrátky s inflací aneb jak nás vláda a ČNB vodí za nos.

Taky se vám zdá, že v poslední době skoro všechno výrazně zdražuje (namátkou třeba nemovitostí, nájemné, ceny v restauracích, máslo, ovoce, zelenina) a přitom inflace dosahuje pouze nějakých dvou procent? Jak je to možné?

10.3.2017 v 18:10 | Karma: 47,64 | Přečteno: 14591x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Sobotka

Co se těm venkovanům na EET pořád nelíbí?

S mými přáteli, kteří bydlí v Praze nebo v krajském městě, se shodneme téměř ve všem. Ohledně elektronické evidence tržeb však nikoliv.

3.2.2017 v 18:36 | Karma: 42,09 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik